A koronavírus terjedését megelőző lépések a gyakorlatban – a kézhigiénián túli teendőink a mindennapokban

  1. A koronavírus főként cseppfertőzéssel, kisebb mértékben felületek érintésével, és széklettel terjed emberről emberre. A vírust zsírtartalmú burok veszi körül, ezért alapos szappanos/mosószeres/mosogatószeres lemosással eltávolítható.
  2. Meg kell nézni, hogy adott településen mi a kritikus infrastruktúra, és azokat védeni kell. A kritikus infrastruktúra alatt a fertőzés átadásának kiemelt helyszíneire is gondolok (orvosi rendelő, patika, bolt, posta, okmányiroda, stb.), ahol az emberek szorosan egymás mellett várakoznak.
  3. Hordjon mindenki magánál papírzsebkendőt, vagy saját kis törülközőt, abba törölje a kezét. A légfújással történő kézszárítást ne használjuk, mert különösen a nagynyomású levegővel működőek a kézről a levegőbe porlasztják a kórokozóval fertőzött vizet, ami aztán hosszú ideig lebeg a levegőben. Az így képződött aeroszol a legveszélyesebb.
  4. Amennyiben indokolt, akkor védőkesztyűt (gumikesztyűt) is lehet használni, de ez rossz használat esetén indokolatlan biztonságérzetet kelthet, mert a gumikesztyű csak a kezünk bőrét védi, a kívülről rátapadt szennyeződéssel ugyanúgy terjeszthetjük a vírust, megfertőzhetjük magunkat. Szennyezett felület érintését követően a kezünkön fertőtleníteni kell, vagy le kell cserélni.
  5. Aki úgy érzi, hogy a maszk biztonságot ad, akkor nyugodtan viselje, használat közben a legegyszerűbb is segít elkerülni az arc akaratlan érintését. A védőképességről az egyes maszk használati utasítása ad felvilágosítást. Hazaérve a maszkot ki kell dobni, utána kezet kell mosni vagy fertőtleníteni. A maszk külső védőfelületén lévő kórokozókat így tudjuk elkerülni.
  6. Amikor hazaérkezünk járvány idején, váltsunk ruhát. A használtat tartsuk nylonzsákban a mosásig. Zuhanyozzunk le hajmosással együtt, majd vegyünk tiszta ruhát. A hordott ruha kezelését követően mossunk kezet szappannal. Ezzel nagyon sokat tehetünk otthonunk fertőzésmentességéért. Tehát, ha megoldható, akkor ezt a folyamatot mindenképpen tartsuk be.
  7. Emellett fontos, hogy mindenki sokat legyen a szabadban. Most ne az edzőteremben, hanem a szabadban mozogjunk. Fussunk, bringázzunk, sétáljunk! Aki egészséges, ne zárja be magát. Nem lehet teljesen izolálódni. Ha két ember találkozni szeretne egymással, akkor menjenek ki a szabad levegőre, például egy parkba és üljenek le két szomszédos padra. A szabadban is ajánlott a két méteres távolság megtartása. Fontos, hogy ne érjenek egymáshoz és rövidítsék le a találkozót.
  8. Ha valaki beteg, akkor milyen tünetekig maradjon otthon és melyek azok a tünetek, amelyek már orvosi ellátást igényelnek? Itt a pontos határvonalat nem lehet megmondani. Minden egyes szervezet alkalmazkodóképessége más és más. Súlyos légszomj, nagyfokú gyengeség, folyadékfogyasztási képtelenség, csillapíthatatlan láz esetén már mindenképp orvosi segítséget kell kérni és kórházi ellátáshoz kell jutni.

És ne feledjük, a koronavírus fertőzés az emberek 80%-ánál tünetmentesen zajlik, vagy enyhe tüneteket okoz. A vírus terjedését csak a megelőzés és a szabályok betartása fogja tudni lassítani és megállítani.

Forrás: kepmas.hu VMSZ Média 2020.03.14.