Hogyan terjed a COVID-19 és hogyan védheted meg magad a fertőzéstől?

Elkészült a WHO How to protect yourself against COVID-19 videójának magyar leírása a HAT-AGRO Csoport szakmai fordításával.

A COVID-19 egy új típusú koronavírus által okozott fertőző betegség, amely az embereknél most jelent meg először.

Emberről emberre többnyire cseppfertőzéssel terjed, amikor egy már fertőzött személy beszél, köhög vagy tüsszent.

Ezek a cseppek landolhatnak akár a közelben tartózkodó emberek szájában vagy az orrában is.

A cseppek túl nehezek ahhoz, hogy a levegőben messzire jussanak. Körülbelül egy méter távolságba szóródnak, majd gyorsan esnek a környező felületekre. Ez az oka annak, hogy az emberről-emberre történő terjedés főként egymás közvetlen közelében álló emberek esetén következik be.

A vírus felületeken való túlélésének pontos ideje még nem ismert, ezért hasznos a felületeket rendszeresen fertőtleníteni, különösképpen a COVID-19-cel fertőzött betegek környezetében.

A kezek sok felületet megérintenek a nap folyamán, így a vírussal is szennyeződhetnek, ezért kerülni kell a szemek, az orr vagy a száj megérintését, mivel így a vírus könnyen átvihető a felületekről saját magunkra.

Amikor köhögünk/tüsszentünk, takarjuk el a szánkat /orrunkat a könyökhajlatunkkal vagy használjunk eldobható papírzsebkendőt, amelyet használat után azonnal dobjunk zárható szemetesbe.

A leghatékonyabb védekezési mód az új koronavírus terjedésének megelőzésére, a rendszeres kézmosás szappannal és vízzel vagy alkoholos kézfertőtlenítőszerrel, így a kézen lévő vírusok elpusztíthatók.

Maradj egészséges és előzd meg a COVID-19 terjedését!