Elkészült a WHO Novel coronavirus (2019-nCoV) videójának magyar leírása a HAT-AGRO Csoport szakmai fordításával

Minden, amit a koronavírusról tudni érdemes

2019 decemberében Kínában, rengeteg tüdőgyulladásos eset fordult elő. A vizsgálatok kimutatták, hogy ezekért egy eddig ismeretlen vírus, az azóta Új Koronavírus 2019 névvel illetett kórokozó volt a felelős. Ebben a videóban gyorsan áttekintjük, hogy mit lehet tudni jelenleg a vírusról. Tartsuk szem előtt, hogy ez egy új vírus, így amit jelenleg tudunk, az a jövőben változhat.

A koronavírusok a vírusok egy nagy csoportját alkotják. Egy fehérjetüskékkel borított burokkal körülvett genetikai anyagból állnak. Ezek a tüskék megjelenésükben a koronára hasonlítanak. A korona latinul „corona”, amiről a vírusok a nevüket kapták. Sokféle koronavírus létezik, amelyek légzőszervi- és néha emésztőszervrendszeri tüneteket okoznak. A légzőszervi tünetek a közönséges megfázástól a tüdőgyulladásig terjedhetnek. A legtöbb embernél ezek enyhe-, még egyes koronavírusok esetén súlyos betegséget is okozhatnak. Ilyen volt a súlyos légzőszervi megbetegedéseket okozó SARS-CoV 2003-ban Kínában és a MERS-CoV Szaúd-Arábiában 2012-ben, a 2019n-CoV pedig Kínában.

A tüdőgyulladásban szenvedő embereket érintő esetek kapcsolatba hozhatók egy tengeri hal- és élőállat piaccal, Wuhan városában. A betegség innen terjedt tovább a családtagokra és az egészségügyi dolgozókra. Rengeteg beteg van Kínában és számos más országban is.

Honnan ered a vírus? Közismert, hogy a koronavírusok sokféle állatfajban jelen vannak és egyes vírusok az embert is megfertőzhetik. Számos tényező, pl. mutáció révén vagy szoros állat-ember kontaktus esetén az állatról az emberre is átterjedhetnek (Pl. a MERS-COV a tevékről és a SARS-COV a cibetmacskafélékről). Az új koronavírus gazdaállata még nem ismert.

Hogy terjed a kórokozó? A terjedést útját még nem határozták meg pontosan. Általában a légzőszervi megbetegedéseket okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek egy már fertőzött személyről, aki köhög vagy tüsszent.

Az új koronavírus fertőzésnek leginkább az állatokkal szoros kapcsolatban álló személyek (pl. élőállat piacokon dolgozók), illetve a fertőzött embereket ápoló családtagok és az egészségügyben dolgozó személyek vannak kitéve.

Mik a betegség tünetei? Számos tünet lehetséges az egészen enyhétől a súlyosig. Láz, légzőszervi tünetek, pl. köhögés, nehézlégzés; súlyosabb esetekben tüdőgyulladás, a vesék leállása és a halál. A halálozás rátája még nem ismert.

Mikor tekinthető valaki fertőzöttnek? A fertőzés a PCR módszerrel mutatható ki, amely a vírust a genetikai örökítőanyaga alapján képes azonosítani.

Jelenleg nem áll rendelkezésre speciális gyógyszer a vírus ellen, csak támogató, tüneti kezelés lehetséges. A fertőzés megelőzésére egyelőre nem létezik vakcina.

Hogy előzhető meg a vírus átvitele? Az új vírusnak jelenleg limitált a geográfiai terjedése. Számos higiéniai óvintézkedés létezik, amelyek segítenek a megelőzésben és a vírus tovább terjedésben, mint a könyökhajlatba köhögés/tüsszentés, az orvosi maszk viselése, az eldobható papírzsebkendő használata és a betegség jeleit mutató emberek kerülése. A megfelelő védelmet biztosító maszkok és a személyi védőfelszerelések szakszerű használata elengedhetetlen, különösen az egészségügyben dolgozók számára. Elengedhetetlen továbbá a rendszeres kézmosás szappannal és vízzel vagy alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel. A megfertőződés elkerülése érdekében célszerű kerülni az állatokkal való szoros kontaktust. Az állatokkal vagy az állati termékekkel való érintkezés után kézmosás szükséges és alapos hőkezelés (főzés/sütés) az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását megelőzően. Ha rosszul érezzük magunkat, fontos, hogy maradjunk otthon, illetve láz, köhögés és légzési nehézség esetén azonnal forduljunk orvoshoz és az ellátó személyzetnek számoljunk be a leutóbbi utazásunkról.

Ez egy gyors áttekintése a betegségnek.
Tekintettel a járvány gyors terjedésére a betegséghez kapcsolódó információk változhatnak. Legfrissebb információk a weboldalon!

HAT-AGRO Csoport